Ketä saavutettavuus palvelee?

pexels-photo-4063619

Ketä saavutettavuus palvelee?

Saavutettavuus tarkoittaa sitä, että mahdollisimman moni ihminen voi käyttää verkkosivuja, mobiilisovelluksia ja muita digitaalisia ympäristöjä helposti. Saavutettavuus voidaan erottaa termistä esteettömyys sillä, että esteettömyys viittaa yleensä fyysisten tilojen helppopääsyisyyteen, kun taas saavutettavuus digitaalisten palvelujen inklusiivisuuteen. Saavutettavuus tekee palveluista kaikille yhdenvertaisempia, mukaan lukien ihmiset, joilla on erilaisia vammoja tai toimintarajoitteita. Näitä voivat olla esimerkiksi:

Näkörajoitteet

Näkörajoitteiksi luokitellaan sokeus, heikkonäköisyys ja erilaiset värisokeudet. Myös tilapäiset esteet, kuten kaihileikkauksesta toipuminen, tai hetkellinen sokeus kirkkaasta valosta voidaan laskea näkörajoitteiksi.

Kuulorajoitteet

Kuulorajoitteita ovat esimerkiksi kuurous ja muut kuuloviat. Myös tilapäiset esteet, kuten korvatulehdus tai meluisa ympäristö voivat aiheuttaa kuulovaikeuksia. Ihmiset voivat olla joskus samanaikaisesti sekä kuulo- että näkörajoitteisia.

Keho ja motoriikka

Kehon ja motoriikan toimintaan vaikuttavat halvaukset, CP-vamma, puuttuvat raajat tai muut liikkuvuuteen liittyvät vaikeudet. Myös tilapäiset esteet, kuten leikkauksesta toipuminen rajoittavat kehon toimintaa.

Kognitiiviset rajoitteet

Ihmisen kognitiivisiin kykyihin vaikuttavat esimerkiksi älyllinen kehitysvammaisuus, ADHD, autismikirjon häiriö tai lukihäiriö.

Puheen tuottamisen rajoitteet

Yleisnimitys vaikeuksille, jotka vaihtelevat puheen sammaltamisesta kyvyttömyyteen tuottaa puhetta. Kyky puhua ei välttämättä liity henkilön kielellisiin taitoihin. Syyt voivat olla neurologisia, psykologisia tai motorisia. Puherajoitteisiin lasketaan esimerkiksi mykkyys, dysartria tai puheen apraksia.

Ahdistus ja muut mielenterveyden haasteet

Ihmiset, joilla on mielenterveyden häiriöitä, voivat kokea, että digitaalinen ympäristö on ylivoimainen tai liian monimutkainen. Verkkosivujen sekavat rakenteet, liian nopeat tempo tai liialliset visuaaliset ärsykkeet voivat aiheuttaa ahdistusta tai stressiä.

Kulttuuriin ja kielimuurin liittyvät esteet

Esimerkiksi erikoissanaston tai epätarkkojen käännösten käyttö sisällössä voi vaikeuttaa viestin ymmärtämistä ei-natiiveille puhujille. Lisäksi väreillä, kuvilla ja symboleilla on eri merkityksiä eri kulttuureissa, joten viestintä käyttäen vain tietylle kulttuurille ominaisia visuaalisia vihjeitä, saattaa aiheuttaa sekaannusta vieraasta kulttuurista tuleville.

Tottumattomuus digipalvelujen käyttöön

Uusille käyttäjille saattaa tuottaa vaikeuksia esimerkiksi käyttöliittymän monimutkaisuus, jatkuvasti muuttuvat ominaisuudet sekä pelko virheiden tekemisestä. Lisäksi riittämätön ohjeistus ja tuki voivat estää käyttäjiä hyödyntämästä palveluita itsenäisesti.