Tyypilliset kuvapankkikuvat eivät kerro välttämättä paljoakaan organisaation omasta toiminnasta. Organisaation kuvallista ilmettä mietittäessä on hyvä ottaa alusta asti mukaan ammattivalokuvaaja. Ammattitaitoisen valokuvaajan kanssa on helppo kartoittaa yrityksen kuvatarve ja vaikkapa perustaa yritykselle tarvittaessa oma kuvapankki, johon kuvat voi tallentaa viestinnästä vastaavien saataville.
Perusasioilla alkuun
Yhteydenoton jälkeen liikkeelle päästään käymällä läpi perusasiat: Mikä on organisaation toimiala? Mihin käyttöön kuvat tulevat? Mitä kuvilla halutaan viestiä? Lisäksi on hyvä miettiä, kuinka usein uusia kuvia tarvitaan ja mihin kanaviin? Kuvamateriaalin säännöllinen tuottaminen, vaikka harvemmallakin välillä, on oman viestinnällisen ilmeen tuoreuden tae.
Isoimmilla organisaatioilla on yleensä käytössä visuaalinen ohje tai brändikäsikirja, joka määrittelee kuvien perustyylit. Saman tyyppistä ajattelua on hyvä edistää myös pienemmissä organisaatioissa, vaikkapa yleisten linjausten muodossa.
Ammattilainen osaa järjestelyt
Perusasioiden selvittämisen jälkeen kuvaussuunnitelman tekeminen on yksittäisten kuvausten suhteen järkevä yleiskäytäntö. Kuvaussuunnitelma on tärkeä asia, jotta yhteiset tavoitteet ovat selvät tilaajan ja kuvaajan välillä. Näin saadaan yhteinen kieli siitä, mitä ollaan tekemässä. Kuvaussuunnitelmaa voi lähestyä netistä haettujen esimerkkikuvien avulla, jos niiden avulla toiveita on helpompi kommunikoida. Usein jo toivotuista kuvista tehty yksinkertainen listaus auttaa eteenpäin.
Monissa viestinnässä käytetyissä kuvissa esiintyy ihmisiä ja kuvien sisältö liittyy jollakin tavalla organisaation toimintaan. Jotta asiat sujuvat ammattimaisesti, valmisteluja tulee tehdä kuvauspaikkojen, mallien ja mahdollisten avustavien henkilöiden, kuten stylistien kanssa.
Kaupallisissa kuvauksissa mallien kanssa on aina järkevää tehdä kirjallinen sopimus kuvauksesta. Sopimuksesta käy ilmi kuvien käyttötarkoitus, ehdot, mallien tiedot sekä palkkiot. Kirjallisen sopimuksen avulla toimitaan luotettavasti ja vältetään epäselvät tilanteet tulevaisuudessa.
Kuvauksia on erilaisia
Usein peruskäyttökuvia saadaan kuvattu melko pienin järjestelyin, mutta kuvauksien laajuudesta riippuen kuvauspaikalla voi käydä melkoinen kuhina. Isommat kuvaukset alkavat stylistin ja meikkaajan yhteistyöllä, malleille mietitään yhdessä sopivat vaatteet ja kuvausmeikki.
Itse kuvaukset etenevät kuvaajan johdolla; kuvaaja tuo paikalle tarvittavan kaluston ja rakentaa kuvauksille otollisen valaistuksen. Hän ottaa tilanteen haltuun ja ohjaa malleja saadakseen otollisen lopputuloksen.
Kuvauksien päätyttyä valokuvaaja siirtyy tietokoneelle. Aluksi kuvauksien aikana kuvatut kuvat käydään läpi ja parhaimmat otokset karsitaan lopulliseen kuvienkäsittelyyn. Kuvankäsittelyn valmistuttua kuvat toimitetaan asiakkaalle, esimerkiksi suoraan asiakkaan omaan kuvapankkiin.
Omaan kuvapankkiin kannattaa satsata
Oman kuvapankin rakentaminen organisaatiolle on mielekästä, koska näin saadaan yksilöityjä ja persoonallisia kuvia viestintä- ja markkinointikäyttöön. Kuvissa aitoja ihmisiä ja kuvista välittyy organisaation brändi mielikuvana, tunnelmana, tai konkreettisesti esim. vaatetuksen kautta. Näin viesti toiminnasta saa yksilöllisen kuvailmeen, joka erottuu muista.
Kiinnostuitko valokuvauspalveluistamme?
Tiedusteluihin ja tarjouspyyntöihin vastaamista sekä muita päivittäisiä asioita hoitaa Janne Lahti.
050 431 7172
janne.lahti@preeriapingviini.com