Tyypilliset kuvapankkikuvat eivät kerro välttämättä paljoakaan organisaation omasta toiminnasta. Organisaation kuvallista ilmettä mietittäessä on hyvä ottaa alusta asti mukaan ammattivalokuvaaja. Ammattitaitoisen valokuvaajan kanssa on helppo kartoittaa yrityksen kuvatarve ja vaikkapa perustaa yritykselle tarvittaessa oma kuvapankki, johon kuvat voi tallentaa viestinnästä…
Harjoittelun kautta UX-ammattilaiseksi
IT-tradenomiksi pian valmistuva Ville Pasanen aloitti työharjoittelun tammikuussa 2021. Viiden kuukauden harjoittelun jälkeen harjoittelupaikka muuttui työpaikaksi, kun kokemus- ja osaaminen karttuivat harjoitteluaikana tehtyjen aitojen asiakastöiden myötä. Hyvin järjestetty harjoittelu auttaa kehittymään UX-ammattilaiseksi. Ville pääsi heti harjoittelun aluksi kokeneemman UX-suunnittelijan ohjaukseen…
Aktiivinen sisältömarkkinointi on yrityksesi etu
Digievoluutio on muuttanut ihmisten ostokäyttäytymistä ja kilpailu asiakkaista on kovaa. Staattiset yritystä esittelevät verkkosivut eivät enää riitä, kun markkinointia ja myyntiä käydään yhä kasvavissa määrin verkossa sekä sosiaalisen median kanavissa. Siis juuri siellä missä asiakkaat ovat. Aktiivinen ja ajankohtainen sisältömarkkinointi…
Vältä paniikkia – Digipalvelujen asiakirjat ajoissa saavutettaviksi
Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivin vaatimukset koskevat lähes kaikkia julkisten digitaalisten palvelujen sisältöjä. Tämä tarkoittaa sitä, että myös ns. toimisto-ohjelmien tiedostomuotojen tulee olla saavutettavuusvaatimusten mukaisia. Jotta viime hetken paniikilta vältyttäisiin, on saavutettavien asiakirjojen laatiminen syytä opetella jo hyvissä ajoin. Käytännössä saavutettavuusdirektiivin vaatimukset…
Sano se selkeämmin – selkeä kieli verkkoviestinnässä
Selkeä kieli on olennainen osa verkkopalveluiden saavutettavuutta. Kaikille ymmärrettävä ja helposti luettava kieli mahdollistaa tietoyhteiskuntaan osallistumisen sellaisille ihmisille, joilla on vaikeuksia lukemisen ja ymmärtämisen kanssa. Selkeä kieli on myös hyvää käytettävyyttä. Kun tieto on laadittu kaikille ymmärrettävään muotoon, voidaan käyttäjän…
Miten saavutettavuus voidaan huomioida verkkopalvelun suunnittelussa?
Saavutettavaa verkkopalvelua voivat käyttää kaikki erilaisista ominaisuuksista tai rajoitteista huolimatta. Käyttöliittymäsuunnittelussa tämä tarkoittaa sitä, että huomioidaan erilaiset käyttötavat ja varmistetaan, että palvelun toiminnot ja sisältö ovat käyttäjän havaittavissa, hallittavissa sekä ymmärrettävissä. Koska käyttäjien ja käyttötapojen kirjo on kuitenkin hyvin laaja,…
Design for All – Yhdenvertaista suunnittelua kehittämässä
Julkisen sektorin verkko- ja mobiilipalvelut ovat remontin tarpeessa, sillä Euroopan unionin saavutettavuusdirektiivin mukainen kansallinen lainsäädäntö on astumassa voimaan syksyllä 2018. Tämä on merkittävä edistysaskel yhdenvertaisten verkkopalvelujen puolesta, mutta töitä saavutettavan digiyhteiskunnan eteen on tehtävä edelleen. Design for All -verkosto pyrkii…
Testit sisältömarkkinoinnin työkaluna – miten houkutellaan kävijöitä sivulle
Internetin ja sosiaalisen median myötä yritysten markkinointikanavat ovat räjähtäneet. Altistumme niin monille markkinointiviesteille päivittäin, että emme edes huomaa niitä kaikkia. Aivomme ovat oppineet automaattisesti blokkaamaan viestit, jotka eivät kosketa meitä. Ilmiöstä käytetään termiä ’ad fatigue’. Ei siis ihme, että mainostajat…
Saavutettavuusdirektiivi tulee, ota koppi!
Euroopan unionin direktiivi julkisen sektorin digitaalisten palveluiden saavutettavuudesta on tulossa ryminällä voimaan Suomen lainsäädännössä syksyllä 2018. Direktiivi koskettaa Suomessa valtionvarainministeriön arvion mukaan ainakin jopa 5000 verkkopalvelua ja niiden 20 000 erillispalvelua. Saavutettavuus on osa suunnittele kaikille –periaatetta, joka huomioi ihmisten ja…